Skip to content

Herlings wint manche bij comeback tijdens Dutch Masters Rhenen

Met een overwinning in de eerste manche tijdens Dutch Masters of Motocross in Rhenen maakte Jeffrey Herlings vandaag zijn rentree in het wedstrijdcircuit. De wereldkampioen MXGP stond bijna een half jaar aan de kant door een blessure, maar liet op circuit Kwintelooijen bij vlagen zijn klasse weer zien. Makkelijk had hij het niet…

500cc: Harde strijd

Natuurlijk waren alle ogen gericht op Herlings. In de tijdtraining ‘s ochtends reed hij de rest van de aanwezige wereldtop al op twee seconden. Zijn start in de eerste manche was daarna nog wat twijfelachtig. De Fransman Romain Febvre pakte de kop, voor kampioenschapsleider Arminas Jasikonis. Herlings volgde wat verder naar achteren.

Na twee ronden zette ‘The Bullet’ echter vanaf de tweede positie de achtervolging in op Febvre, op de hielen gezeten door Jasikonis en Jonass. Wat volgde was een bikkelharde strijd waarin eerst Jonass de leiding van Febvre overnam. Daarna was het toch Herlings die, onder luid gejuich van de fans, aan kop kwam.

De strijd was daarmee niet gestreden. Jasikonis volgde, Febvre sloot ook weer aan. Langzaamaan liep Herlings bij ze weg. Domineren deed hij nog niet, maar het was een comeback in stijl. Hij won voor Romain Febvre en Arminas Jasikonis.

Manche twee mocht Romain Febvre even genieten van de leiding, maar na drie ronden pakte Herlings hem buitenom in een bocht. Febvre liet het er niet bij zitten en sloeg een halve ronde later terug. Herlings viel terug naar de vierde plaats achter Jasikonis en Jonass. Even leek hij weer dichterbij te komen, maar het bleef bij een finish net naast het podium.

Een complete wedstrijddag was duidelijk nog een uitdaging voor de wereldkampioen. Wel werd hij derde in het dagklassement achter winnaar Febvre en Arminas Jasikonis.

Die laatste blijft leider in het klassement, nu met 140 punten. Hij heeft een voorsprong van maar liefst 31 punten op Glenn Coldenhoff (vandaag zesde en vijfde). Pauls Jonass volgt met 105 punten. Herlings stijgt vanuit het niets naar de dertiende plek met 43 punten.

250cc: België boven

Jago Geerts nam sportieve revanche voor de uitvalbeurt in manche twee in Axel. In Rhenen reed de Belg twee keer met flinke voorsprong naar de finish. In de eerste manche deed hij dat voor Henri Jacobi (tweede), Ben Watson (derde) en Roan van de Moosdijk (vierde).

De race erna eindigden Watson en Van de Moosdijk een plek hoger. Jacobi had het moeilijker en finishte op een zwaarbevochten vijfde plaats. Hij blijft wel leider in het klassement, zeventien punten voor Geerts en 28 voor Watson.

125cc: Ultieme tweestrijd

Weer waren het kemphanen Kjell Verbruggen en Kay de Wolf die de toon zetten in de 125cc. Leider in de tussenstand Verbruggen pakte met overmacht de eerste manche voor De Wolf. Die won op zijn beurt de tweede manche voor Kovacs uit Hongarije en Verbruggen.

Zo wint Kay de Wolf vandaag een klein beetje terrein op Kjell Verbruggen in het klassement. Met nog één racedag te gaan is het verschil elf punten.

85cc: Valk slaat toe

Cas Valk reed een ijzersterke eerste manche. Een gapend gat slaan deed hij niet, maar de seconden liepen langzaam op tot zo’n vijf op de finish. De Belg Sascha Coenen werd tweede, voor Karlis Alberts Reisulis uit Letland.

In manche twee loopt Valk snel uit en pakt zo de volle mep aan punten én de dagoverwinning. Achter hem strijden wederom Coenen en Reisulis om de andere podiumplaatsen; dit keer trekt de Let aan het langste eind.

Met slechts zeven punten verschil tussen Valk en Reisulis in de tussenstand is het ongekend spannend richting de finale van Dutch Masters of Motocross 2019.

Die finale is tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde op 19 juli (85cc en 125cc) en 21 juli (250cc en 500cc). De dag daartussen 20 juli, rijdt het ONK Sidecar en Quad Masters hun finale.

Alle uitslagen en tussenstanden vind je hier.