Nabeschouwing Dutch Masters of Motocross Arnhem

Nabeschouwing Dutch Masters of Motocross Arnhem

Op een zonovergoten Motorsportpark Gelderland Midden in Arnhem werd na twee jaar afwezigheid eindelijk weer de Dutch Masters of Motocross georganiseerd op zondag 13 maart. De eerste ronde van het kampioenschap dat in totaal vijf ronden beslaat, zorgde direct voor spectaculaire races en mooie gevechten.

Beelden: KNMV – Damon Teerink

Reden genoeg voor motocrossliefhebbers uit het hele land om af te reizen naar Arnhem. Daar, op het zandcircuit aan de rand van de Veluwe, zagen zij hoe de internationale rijders uit de 85cc, 125cc, 250cc en 500cc het tegen elkaar opnamen. Een welkome dosis spannende motocross!

DMoMX 85cc

De 85cc trapt de dag af met direct al een spannende eerste manche. Dex Kooiker pakt de holeshot maar ziet de koppositie al snel overgenomen worden door de piepjonge Dean Gregoire. Helaas gaat Gregoire -die een sterk begin van de race kent- een paar ronden daarna in de fout, waarna hij terugzakt in het veld. De Belgische Douwe van Mechgelen neemt hierdoor de koppositie over met achter hem een mooi gevecht tussen Kooiker en Jayson van Drunen. Kooiker weet Van Drunen te passeren, terwijl achter hen Jarne Bervoets in vierde positie de hete adem van Maxime Lucas voelt, terwijl Sem Taspinar vanuit zesde positie zijn kans afwacht. Van Mechgelen blijft tot de finish op veilige afstand van zijn concurrenten die achter hem een flinke strijd uitvechten om zowel de tweede als derde positie. Uiteindelijk is het Taspinar die als tweede over de meet komt met vlak achter hem Dex Kooiker.

De tweede manche is waar mogelijk nog spannender dan de eerste als Mick Kennedy verrassend de holeshot pakt met vlak daarachter Douwe van Mechgelen. Het is tevens dit tweetal dat in de eerste paar bochten een voorsprong neemt en met elkaar op de vuist gaan. Kennedy blijft de leiding houden als er achter hem flink wat schermutselingen plaatsvinden. Net als in de eerste manche is het Dean Gregoire die een opvallend sterke indruk maakt door Van Mechgelen voorbij te steken. Maar ook Gyan Doensen is sterk. Er wordt flink gevochten vooraan het veld waarna richting de tweede helft van de race Van Mechgelen als kopman komt te rijden, achter hem Gyan Doensen en in derde positie Sem Taspinar. Het blijft tot aan de laatste ronde spannend doordat Doensen een ijzersterke race rijdt. Met nog twee ronden te gaan rijdt het kopduo wiel aan wiel als achterblijvers roet in het aanvalsplan van Doensen gooien. Toch geeft hij niet op en weet hij met nog slechts een paar bochten te gaan Van Mechgelen voorbij te gaan en zo de tweede manche p zijn naam te schrijven. Van Mechgelen wordt tweede en Sem Taspinar derde.

In de daguitslag zien we Douwe van Mechgelen op een terechte eerste plaats met achter hem de eveneens sterk rijdende Sem Taspinar als tweede. Gyan Doensen maakt het podium compleet op de derde plaats.

DMoMX 125cc

Lotte van Drunen kent een vlammende start door de holeshot in de eerste manche van de 125cc-klasse te pakken en daarmee als leider op weg te gaan in de race op het zandcircuit in Arnhem. Maar de concurrentie is straf bewijst Mirco ten Kate, die op jacht gaat naar Van Drunen en haar na enkele ronden passeert. De Deense Sebastian Lorenzen volgt in derde positie maar hoort de Noorse Elias Auclair al snel aan de deur kloppen. Het tempo zit er goed in bij Auclair die na Lorenzen voorbij gegaan te zijn ook Van Drunen weet binnen te hengelen. Hoewel Auclair nog wat zeer snelle rondetijden klokt, lukt het hem niet om zijn motor voorbij die van Ten Kate te zetten voor de geblokte vlag wordt gezwaaid. Ten Kate wint voor Auclair. Janis Reisulis weet als derde te finishen.

In de tweede manche doet Levi Schrik zijn naam geen eer aan als hij zijn motor dapper als eerste voorbij de holeshot zet. Hierna ontstaat er een mooi gevecht tussen hem en Mirco ten Kate en Lotte van Drunen. Ten Kate trekt het langste lootje en daarmee de leiding in de wedstrijd. Schrik en Van Drunen krijgen het daarna al snel moeilijk met de uit Letland afkomstige Janis Reisulis, die het tweetal al snel voorbij weet te gaan en zo de tweede plaats in handen weet te krijgen. Daarna zijn het Schrik en Reisulis die afstand nemen van de rest van het veld. De strijd om de derde positie blijft lang spannend, maar richting het einde van de race is het de Noorse Leias Auclair die de derde plaats pakt voor de Letse Roberts Lusis, die een sterke wedstrijd rijdt. In die laatste fase van de wedstrijd ziet Ten Kate de koppositie in handen van Janis Reisulis pakken. Dit zal ook de eindstand zijn in de tweede manche van de 125cc-klasse.

In de daguitslag zien we Mirco ten Kate 47 punten pakken als winnaar met Janis Reisulis op de tweede plaats. Elias Auclair eindigt als derde overall.

DMoMX 250cc

In de 250cc-klasse gaat Jago Geerts als een speer door na de holeshot ook de leiding in de wedstrijd te pakken. Rick Elzinga weet na een hectische start van de race als tweede man te volgen met achter hem de Duitser Marnique Appelt. Elzinga vindt al snel zijn focus waarna hij Geerts voorbijsteekt. Sacha Coenen volgt het voorbeeld van Elzinga door de derde positie van Appelt af te snoepen. Na een paar ronden op kop gelegen te hebben, ziet Elzinga hoe Jago Geerts weer aan hem voorbijkomt. Hoewel het een spannende race lijkt te worden door de gevechten van de twee kopmannen gaat helaas al na negen ronden de rode vlag uit vanwege een zware crash van Kyle van Zutphen die uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht moet worden. De eindstand van de eerste manche wordt gebaseerd op de doorkomst na acht ronden: Geerts wint voor Elzinga en Lucas Coenen eindigt op de derde plaats.

Overtuigend begint Rick Elzinga aan de tweede manche van de 250cc-klasse door de holeshot en tevens leiding in de race te grijpen. Toch is het vroeg in de race opnieuw Jago Geerts die de leiding overneemt van Elzinga. Daarachter is het Camden McLellen uit Zuid-Afrika in derde positie met op zien hielen de Zweedse Tim Edberg. Geerts rijdt daarna stevig door en gaat riant aan de leiding voor Elzinga en McLellen. Echte actie vooraan het veld zien we niet meer als McLellen ook afstand neemt van Edberg en daarmee de derde plaats steviger in handen neemt. Voor mooie gevechten moeten we vooral in de middenmoot van het rijdersveld kijken. De werkelijk ontketende Lucas Coenen bijvoorbeeld. Coenen, die vanaf de dertigste plaats start aan de race, rijdt als de laatste twee ronden van de race beginnen op een indrukwekkende zevende positie.

Het is geen verrassing dat Geerts en Elzinga respectievelijk als eerste en tweede finishen in de daguitslag. Lucas wordt na met name een zeer krachtige tweede manche beloont met de derde positie in de daguitslag.

DMoMX 500cc

Bij de hoogste klasse in de Dutch Masters is het in de eerste manche een driestrijd tussen Glenn Coldenhoff, Brian Bogers en Calvin Vlaanderen. Coldenhoff pakt direct vanaf de start de leiding door ook de holeshot op zijn naam te zetten. Daarna is het Bogers die het Coldenhoff moeilijk maakt. Keer op keer valt Bogers aan, maar telkens weer weet Coldenhoff slim zijn lijnen te kiezen en zo de koppositie in handen te houden. Wanneer Bogers moegestreden lijkt en een foutje maakt, ziet Vlaanderen zijn kans door de tweede positie over te nemen. Na ook de aansluiting met Coldenhoff snel te vinden, is de koppositie niet lang daarna ook in handen van Vlaanderen die daarna tot aan de finish zijn voorsprong op de rest van het veld uitbouwt. Vlaanderen finisht als eerste met achter hem Coldenhoff als tweede en Bogers als derde.

Opnieuw is het Glenn Coldenhoff die de holeshot pakt in de tweede manche van de 500cc en daarmee de leiding neemt in de race. Vlak achter hem zien we opnieuw Calvin Vlaanderen en Brian Bogers zich aan de kop van de wedstrijd melden. In de tweede manche zien we ook de naam van regerend Dutch Masterskampioen in de 500cc-klasse, Arminas Jasikonis, in de top vijf verschijnen. Helaas verschijnt ook in deze manche al vroeg de rode vlag door een lelijke val van Jorn Weeren, waarna een herstart nodig is. Na de herstart wordt er nog een kwartier plus één ronde gereden. Bij de tweede start is het Calvin Vlaanderen die de holeshot pakt, waarna Brian Bogers sluiks de leiding overneemt. Op de derde plaats volgt Coldenhoff. Bogers is gedreven een mooi resultaat te behalen en neemt direct afstand op plaatsen twee en drie. Arminas Jasikonis rijdt opnieuw sterk en klimt op naar de vierde positie. Dit zal ook de eindstand zijn aan de finish.

In de daguitslag pakt Calvin Vlaanderen de 47 punten. Brian Boogers weet door zijn 3-1 uitslagen in de manches de tweede plaats te pakken en Coldenhoff sluit aan op de derde plaats. Jasikonis eindigt als elfde en pakt nog 18 punten.

De volledige uitslagen per klasse vind je hier.

Please follow and like us:

Attachment