Nabeschouwing Dutch Masters of Motocross Oldebroek

Nabeschouwing Dutch Masters of Motocross Oldebroek

De zonnebrand mocht mee naar Oldebroek, waar op een zomerse tweede paasdag de tweede ronde van de Dutch Masters of Motocross verreden werd op circuit ‘de Bargen’.

Beelden: KNMV – Damon Teerink

Net als een maand geleden – tijdens de eerste ronde in Arnhem – waren de weergoden zeer positief gestemd tijdens de DMoMX. Iets waar zowel het publiek als de rijders in de 125, 250 en 500cc-klassen dankbaar, en in groten getale, van genoten.

DMOMX 125cc

Janis Reisulis pakt meteen de leiding door de holeshot te pakken in de eerste manche van de 125cc-klasse. Bij de eerste doorkomst is het nog steeds Reisulis die aan kop rijdt met vlak achter hem de Duitse Max Werner in tweede positie, als derde Ivano van Erp en Cas Valk die de kopgroep afmaakt in vierde positie. Na drie ronden is het nog steeds Reisulis die het veld aanvoert met achter hem Van Erp en Valk nadat Werner teruggevallen is naar een vierde plaats. Het leidende drietal maakt er een waar spektakel van, waarbij het vooral vlak achter Reisulis duidelijk is dat zowel Valk als Van Erp geen genoegen willen nemen met de derde plaats. Van Erp trekt aan het langste eind door Valk achter zich te laten en halverwege de manche ook nog eens de leiding over te nemen van Reisulis. Ivano van Erp wint voor Janis Reisulis, Cas Valk finisht als derde.

Explosief komen de 125cc-machines in actie in de tweede heat. Levi Schrik weet vlak voor Mirco ten Kate de holeshot te pakken waarna het Janis Reisulis is die net als in de eerste manche de koppositie in handen weet te krijgen. In zijn achterwiel zien we zowel Ivano van Erp als Cas Valk die het tempo van de Let prima kunnen volgen. Hoewel Reisulis zijn voorsprong uit probeert te bouwen, is Ivano van Erp duidelijk gedreven om ook in de tweede manche als eerste te finishen. De Let weet zijn voorsprong op Van Erp namelijk niet groter te maken dan maximaal anderhalve seconde. Met nog een paar minuten te gaan neemt Van Erp wederom de leiding over en is de uitslag van de tweede heat gelijk aan die van de eerste.

De daguitslag laat zich raden met twee keer hetzelfde podium: Ivano van Erp eindigt bovenaan en pakt 50 punten, Janis Reisulis komt op de tweede plaats die 44 punten waard is en Cas Valk zet met twee derde plaatsen 40 punten op zijn naam.

DMOMX 250cc

Het is Lucas Coenen die zich als eerste bij de holeshot meldt in de eerste manche van de 250cc. Toch is het Rick Elzinga die al vrij snel daarna overtuigend de leiding pakt. Dicht achter hem zien we Lucas’ tweelingbroer, Sacha Coenen, die zich in de derde positie bij de kop van de wedstrijd voegt. De kopgroep heeft het tempo er goed in zitten, maar het is Elzinga die zich steeds iets verder weg weet te worstelen van de rappe Lucas Coenen. De snelste achtervolger is op dat moment de Italiaan Andrea Bonacorsi, teamgenoot van Elzinga voor het Hutten Metaal Yamaha Racing team. De stand vooraan blijft gedurende de tweede helft van de race onveranderd tot aan de finish.

Rick Elzinga lijkt slecht weg te komen bij de start van de tweede heat, maar herpakt zich door ook ditmaal al in de eerste ronde de leiding te claimen. Dat doet hij door Lucas Coenen, die de holeshot pakt, vernuftig voorbij te steken terwijl Dave Kooiker als derde komt te rijden. Een groep van zes rijders probeert dan het tempo van Elzinga te volgen die toch al weer snel een gaatje slaat naar de nummers twee en drie. Uiteindelijk is het alleen Lucas Coenen die een antwoord heeft op de snelheid van Elzinga. Dave Kooiker ziet zijn kans op een podiumplaats verdampen als Bastiaan Boegh-Damm uit Denemarken en Sasha Coenen hem passeren. Hetzelfde gebeurt overigens met de kans op de overwinning van Lucas Coenen: door een stuurfout verliest hij Rick Elzinga definitief uit het zicht.

In de tweede helft van de race is de strijd om de eerste en tweede plaatsen gestreden. In de derde positie krijgt Boegh-Damm het nog even aan de stok met Jörgen-Matthias Talviku. Die lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben, maar kan dat uiteindelijk niet omzetten in een podiumplaats. Elzinga wint ook de tweede manche voor Lucas Coenen, Bastiaan Boegh-Damm wordt derde.

Het is Rick Elzinga die maximaal profiteert van de door een blessure afwezige kampioenschapsleider, Jago Geerts, door de volle vijftig punten op zijn naam te zetten. Lucas Coenen wordt tweede en Andrea Bonacorsi zien we op de derde plaats in de daguitslag.

DMOMX 500cc

Als de hekken vallen in eerste heat van de 500cc-klasse is het Brian Bogers die als beste weg is en daarbij de holeshot pakt. Direct achter hem haken Calvin Vlaanderen en daarachter Glenn Coldenhoff aan. Brent van Doninck rijdt op slechts een paar tellen achterstand van het drietal in vierde positie.

Als het stof bij de start is gaan liggen, zien we nog steeds Bogers in eerste positie rijden. Coldenhoff zet de aanval op Vlaanderen in na een paar ronden gereden te hebben en komt een aantal keer naast Vlaanderen. Die weet op zijn beurt toch steeds weer knap de tweede positie te verdedigen. Onder die toegenomen druk van Coldenhoff zet Vlaanderen ook zelf een tandje bij om Bogers binnen te hengelen. Dat lukt hem vlak voor de achtste doorkomst. Daarna is het een ronde lang stuivertje wisselen tussen Vlaanderen en Bogers totdat Vlaanderen definitief afstand neemt. Daarna duurt het niet lang tot ook Coldenhoff in staat is Bogers te passeren, waarna hij het tempo verder opvoert om nog dichter bij Vlaanderen te komen. Het gat tussen de twee mannen aan kop wordt per ronde zichtbaar kleiner terwijl Bogers juist verder terugvalt. Het wordt in de laatste ronde nog even spannend maar uiteindelijk is het Calvin Vlaanderen die voor Coldenhoff de finish passeert. Bogers wordt derde.

In de tweede manche is het Glenn Coldenhoff die de holeshot pakt vanuit de binnenkant en daarna ook meteen de leiding in de race neemt. Dat terwijl Brent van Doninck het spoor van Coldenhoff volgt in tweede positie met daarachter Brian Bogers. Vlaanderen zien we pas op de vijfde plaats terug, vlak achter Stefan Ekerold. Coldenhoff neemt direct een flinke voorsprong op Van Doninck die op zijn beurt Brian Bogers steeds dichterbij hoort komen van achteren. Na vier ronden heeft Vlaanderen het tempo weer te pakken waarbij hij Ekerold achter zich laat. Coldenhoff blijft op veilige afstand terwijl achter hem genoeg gebeurt. Calvin Vlaanderen is inmiddels absoluut de snelste man in de baan maar heeft nog een lange weg te gaan langs Van Doninck en Bogers. Brent van Doninck is ondertussen zijn tweede positie verloren aan Brian Bogers.

Vlaanderen blijft in staat zijn tempo hoog te houden, waardoor hij zowel Van Doninck als Bogers voorbij weet te gaan in de laatste paar ronden van de tweede heat. Coldenhoff blijft echter een maatje te groot. Eindstand in de tweede manche: Coldenhoff 1, Vlaanderen 2, Bogers 3.

In de daguitslag prijkt de naam van Glenn Coldenhoff bovenaan aangezien bij een gelijke stand de tweede manche zwaarder telt. Met hetzelfde puntenaantal staat Calvin Vlaanderen dus tweede en Brian Bogers wordt derde.

De volledige uitslagen per klasse vind je hier.

Please follow and like us:

Attachment