Skip to content

De Wolf en Valk winnen Dutch Masters of Motocross 2019

Het was extreem druk langs de crossbaan van de Zwarte Cross. En terecht, want zowel in de 85cc als de 125cc was er vuurwerk op het circuit. Een geweldige racedag waarop de beslissing viel in het kampioenschap. Kay de Wolf (125cc) en Cas Valk (85cc) kroonden zich tot Dutch Masters of Motocross 2019!

Van tevoren was duidelijk dat de finale in de 125cc een absolute thriller zou worden. Het hele seizoen zagen we strijd tussen Kay de Wolf en Kjell Verbruggen. Die laatste kwam met elf punten voorsprong naar de Zwarte Cross.

Verbruggen verspeelt leiding

In manche één pakte de nummer drie in de tussenstand, Dave Kooiker, meteen de leiding voor Kay de Wolf. En Verbruggen? Die was in geen velden of wegen te bekennen na een verprutste start. Hij moest een flinke inhaalrace rijden om zijn voorsprong in het kampioenschap te behouden.

Tussen De Wolf en Kooiker ontstond een felle strijd. Het tempo lag hoog en De Wolf voerde de druk steeds verder op. Hij passeert Kooiker uiteindelijk met een geweldige actie in de eerste bocht en slaat een gat van een seconde of drie. Zo pakt hij de volle 25 punten voor Kooiker en Adam Zsolt Kovacs (Hongarije).

De uitslag van Verbruggen was cruciaal voor zijn kansen op de titel. Hij ging tot het uiterste en sleepte er zo toch nog een negende plaats uit. Het verschil tussen Verbruggen en De Wolf slonk tot slechts twee punten, in het voordeel van De Wolf.

Ontknoping van een tweestrijd

Kay de Wolf pakte meteen de leiding in manche twee met Verbruggen er direct achter. De Wolf kon zich dus geen fout permitteren. Verbruggen bleef vol in de achtervolging, maar moest tegen het eind van de race zijn directe tegenstander in het kampioenschap laten lopen. En zo pakte Kay de Wolf de titel na een tweestrijd die het hele seizoen duurde. Kjell Verbruggen eindigt als tweede voor Dave Kooiker. De dagwinst, ook belangrijk, was voor De Wolf, voor Kooiker en Kovacs.

Dutch Master 125cc Kay de Wolf: “Voor mij was dit een topdag. Vooraf leek het onmogelijk door de achterstand van elf punten. Maar op de Zwarte Cross is inderdaad niets onmogelijk! Echt een super weekend!”

Reisulis wint, maar het is niet genoeg

In de 85cc was het de Let Karlis Alberts Reisulis die de dienst uitmaakte. In manche één namen hij en Cas Valk snel afstand van de rest van het veld onder aanvoering van Tobias Caprani uit Denemarken. Valk kon niet meer doen dan volgen; erlangs kwam hij niet.

De race erna was Reisulis snel uit zicht. De echte spanning zat daarachter. Voor de titel moest Valk zijn tweede plaats in de wedstrijd verdedigen, anders zou Reisulis hem verslaan… Caprani kwam nog in de buurt, maar een versnelling van Valk in de laatste ronden was genoeg: hij is de nieuwe kampioen! Reisulis is runner up met slechts één punt verschil. De constant presterende Fin Kasimir Hindersson eindigt als derde.

Dutch Master 85cc Cas Valk: “Het spande er echt om vandaag. Eigenlijk reed ik helemaal niet zo lekker. Gelukkig werd ik twee keer tweede achter Karlis. Dat was genoeg voor de titel en dat is belangrijker dan de dagoverwinning.”

Komende zondag is de climax van Dutch Masters of Motocross 2019. De Duitser Henry Jacobi (250cc) en Arminas Jasikonis (500cc) uit Litouwen staan dan als klassementsleiders aan de start. Hun voorsprong is behoorlijk, maar op de Zwarte Cross… is niets onmogelijk.